Παρασκευή, Μαρτίου 10, 2006

Εγκαταστάσεις Προγραμμάτων (από GUI)

Γενικά


Η εγκατάσταση/απεγκατάσταση προγραμμάτων στην Debian είναι εξαιρετικά απλή και ίδια για κάθε πρόγραμμα. Από μια ειδική εφαρμογή (το synaptic) κάνουμε τα εξής:

  • Ψάχνουμε
  • Επιλέγουμε αυτά που θέλουμε
  • Εφαρμόζουμε τις επιλογές μας


Αναλυτικά


Για να εγκαταστήσουμε ένα πρόγραμμα που θέλουμε (από γραφικό περιβάλλον) ανοίγουμε το synaptic (από KDE: K->System->Synaptic Package Manager)
Δίνουμε root-password μόλις μας ζητηθεί.
Στο κεντρικό παράθυρο κάνουμε κλικ στο search και αναζητούμε το επιθυμητό πρόγραμμα με βάση το όνομά του ή την περιγραφή του.

Για παράδειγμα για να βρούμε ένα εργαλείο για UML δίνουμε UML, επιλέγουμε Name και πατάμε Enter.



Στο δεξιό κομμάτι του παραθύρου εμφανίζονται τα αποτελέσματα. Εάν βρήκαμε αυτό που ψάχνουμε, μελετώντας τα descriptions δεξιά, μπορούμε να ξαναψάξουμε για UML σε Description and Name, όπως παραπάνω. Βλέπουμε πάλι τα αποτελέσματα δεξιά και μπορούμε σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε κλικ και μετά να επιλέξουμε την επιθυμητή ενέργεια. Οι δυνατές ενέργειες εξαρτώνται από την κατάσταση του πακέτου (πχ με πράσινο κουτάκι είναι τα ήδη εγκατεστημένα).



Εδώ επιλέγουμε να εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα gaphor. Εάν το πακέτο αυτό προαπαιτεί κάποια άλλα πακέτα για να λειτουργήσει σωστά, το synaptic μας ενημερώνει με ανάλογο διάλογο στον οποίο πρέπει να επιλέξουμε Mark για να συνεχιστεί σωστά η διαδικασία.



Τα παραπάνω βήματα μπορούμε να τα επαναλάβουμε όσες φορές χρειάζεται προκειμένου να επιλέξουμε όλα τα προγράμματα που θέλουμε να εγκαταστήσουμε ή/και απεγκαταστήσουμε. Όταν ολοκληρώσουμε τις επιλογές μας, κάνουμε κλικ στο Apply στο κεντρικό παράθυρο. Τότε θα μας εμφανιστεί ένας διάλογος επιβεβαίωσης, στον οποίο πατάμε Apply και τότε θα αρχίσει η μεταφορά των πακέτων (από το δίκτυο ή τα DVD/CD μας). Μόλις ολοκληρωθεί και αυτό θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που θα μας ενημερώνει για την πορεία των εγκαταστάσεων/απεγκαταστάσεων. Όταν αυτά τελειώσουν θα ενεργοποιηθεί το κουμπί Close, το οποίο πατάμε και τέλος.