Παρασκευή, Μαΐου 20, 2005

Mail Server (για άσχετους)

Λοιπόν, χθες έστησα πλήρες mail server. Δηλαδή, το μηχάνημά μου αποστέλλει και παραλαμβάνει e-mails για τους εγγεγραμένους χρήστες οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να αξιοποιούν το σύστημα είτε μέσω web είτε pop3 client.
Πιο απλά, ένας χρήστης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μια σελίδα που τρέχει στο σύστημά μου ή να χρησιμοποιήσει mail client, όπως Mozilla Thunderbird για δει/στείλει μηνύματα. Βασικά αυτός ήταν και ο στόχος. Ήθελα κάτι πλήρες για να μπορώ να καταλαβαίνω απόλυτα αν δουλεύει.
Το μέγα σφάλμα που έκανα ήταν πως θεώρησα πως υπάρχει mail-server, ένα ολοκληρωμένο σύστημα που έχει τουλάχιστον έτοιμη τη δυνατότητα να βλέπεις μέσω ιστοσελίδας τα mail σου. Αυτό που αντιλήφθηκα ήταν πως δεν υπάρχει mail server (τουλάχιστον όπως το εννοούσα) αλλά τρία ξεχωριστά πράγματα: ο Mail Transport Agent, ένας "User Agent" για το web και ένας POP3 Server. Τα mails κάθε χρήστη αποθηκεύονται κάπου (συνήθως /var/mail/username) και τα τρία αυτά συστήματα πρέπει να αναγνωρίζουν την ίδια δομή των emails.
Αυτά που χρησιμοποιήσα ήταν αντίστοιχα: Postfix, Openwebmail και mailutils-pop3d. (το δεύτερο δεν το βρήκα σε debian αλλά ακολουθώντας τις οδηγίες στο readme εγκαθίσταται πανεύκολα)